Ομορφιά και Παραδόσεις: Ohaguro
- Aria Kyr
- 23 Αυγ 2020
- διαβάστηκε 1 λεπτά
Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία ομορφιάς είναι το όμορφο και λευκό χαμόγελο, με άπειρα προϊόντα στην αγορά να υπόσχονται λαμπερό αποτέλεσμα. Τα καλοσχηματισμένα και λευκά δόντια είναι σύμβολο έλξης και υγείας χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν όμως σου έλεγα ότι το μαύρο χαμόγελο αποτελούσε για αρκετούς λαούς σύμβολο ομορφιάς τι θα έλεγες;
To έθιμο να βάφει κάποιος τα δόντια του μαύρα ήταν διαδεδομένο στους λαούς της νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά και σε φυλές της Αμερικανικής ηπείρου. Η πρακτική αυτή συμβόλιζε την ομορφιά, την ωριμότητα αλλά και την ένδειξη πολιτισμού, καθώς τα μαύρα δόντια ήταν στοιχείο που ξεχώριζε τους ανθρώπους από τα ζώα. Η βαφή αυτή είχε και πρακτικό κομμάτι, καθώς εφαρμοζόταν σε μεγαλύτερες ηλικίες, για να αποφεύγεται η σήψη των δοντιών (κάτι σαν τα σημερινά σφραγίσματα).

Στην Ιαπωνία η πρακτική αυτή ομορφιάς είχε την ονομασία Ohaguro/ お歯黒 και ξεκίνησε περίπου το 1185 από νεαρά άτομα αυτοκρατορικών και αριστοκρατικών οικογενειών. To 1870 απαγορεύτηκε για λίγο από την κυβέρνηση και εφαρμοζόταν μέχρι το 1912, δηλαδή μέχρι το τέλος της περιόδου Meiji.
Μετά το 1868 το μαύρισμα των δοντιών υιοθετήθηκε από παντρεμένες γυναίκες ή γυναίκες άνω των 18, ιερόδουλες και τις geisha, ενώ για τα αγροτικά στρώματα εφαρμοζόταν μόνο σε τελετές και γιορτές.
Το μαύρο χρώμα στα δόντια οφειλόταν στο σκούρο καφέ μείγμα οξικού σιδήρου, το λεγόμενο kanemizu/かねみず, δηλαδή στο διάλυμα σιδήρου με ξύδι. Στο μείγμα αυτό για να πάρει μαύρο χρώμα, πρόσθεταν ταννίνες λαχανικών από σκόνη κηκιδιού ή τσαγιού. Κύριος σκοπός του μείγματος ήταν η προστασία των δοντιών και του σμάλτου από σήψη.
Φωτογραφικό υλικό: https://www.lesleydowner.com/
Kommentare