top of page

Λάθη που κάνεις στο μακιγιάζ σου και πως να τα διορθώσεις!

  • Εικόνα συγγραφέα: Aria Kyr
    Aria Kyr
  • 28 Δεκ 2020
  • διαβάστηκε 5 λεπτά

To μακιγιάζ αποτελεί τέχνη και αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά σου. Μπορείς να "αλλάξεις" την εικόνα της δομής του προσώπου σου και των χαρακτηριστικών σου, να πειραματιστείς και να εκφραστείς.

Υπάρχει το σωστό μακιγιάζ; Ναι, και για κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να δοκιμάζεις καινούρια πράγματα. Με τόσα βιντεάκια, influencers και makeup gurus που υπάρχουν, είναι πλέον τόσο εύκολο να μάθεις τα πάντα για τεχνικές και προϊόντα, χωρίς όμως να σημαίνει ότι αυτά που δείχνουν θα σου δώσουν και όμορφο αποτέλεσμα. Συνήθως οι τεχνικές που παρουσιάζουν (αν μπορούν να χαρακτηριστούν ως τεχνικές) διαθέτουν το στοιχείο του εντυπωσιασμού και καινούριου: υπερβολικές ποσότητες foundation, υπερβολικές λάμψεις σε όλο το πρόσωπο, προϊόντα να σπαταλώνται και γενικά ο,τιδήποτε που δεν έχει λογική.


Ρίχνεις προϊόντα στο πρόσωπο σου σε υπερβολική ποσότητα.


Ό,τι προϊόν και αν είναι αυτό μην το κάνεις, δεν υπάρχει λόγος. Πρώτον, σπαταλάς αρκετή ποσότητα που θα πάει χαμένη. Δεύτερον, αν πρόκειται για foundation, όλο αυτό το υλικό δεν θα μείνει στο πρόσωπό σου και δεν θα στεγνώσει, όσο powder και setting spray και να βάλεις. Τρίτον και σημαντικότερο, μην ρίχνεις με αυτό τον τρόπο προϊόντα για απολέπιση που περιέχουν οξέα, καθώς πολύ εύκολα μπορούν να εισέλθουν στα μάτια σου, αλλά και να προκαλέσεις εγκαύματα λόγω υπερβολικής ποσότητας στο πρόσωπό σου!


Ξεκινάς χωρίς προετοιμασία της επιδερμίδας

Δεν μπορείς να εφαρμόσεις τη βάση από μόνη της. Ακόμα και αν δεν είσαι επαγγελματίας και δεν διαθέτεις αρκετά προϊόντα, σίγουρα θα χρησιμοποιείς μια ενυδατική κρέμα ή αντηλιακό. Προτιμότερο είναι να βάλεις μόνο την ενυδατική σου και το αντηλιακό, παρά να παστωθείς με foundation.

Για αρχή, πριν κάνεις ο,τιδήποτε, πλύνε το πρόσωπό σου με ειδικό καθαριστικό. Μετά βάλε την ενυδατική σου και άσε λίγα λεπτά να την απορροφήσει το δέρμα σου, πριν τοποθετήσεις κάτι άλλο. Αφού απορροφηθεί, βάλε ένα face primer το οποίο θα δημιουργήσει ένα ομαλό φιλμ στην επιδερμίδα σου και με αυτό το τρόπο το foundation θα απλωθεί στη συνέχεια ομοιόμορφα.


Βάζεις μεγάλες ποσότητες foundation σε όλο το πρόσωπο


Ξεκίνα με μια μικρή ποσότητα στο κέντρο του προσώπου σου, και άπλωσε με πινέλο από μέσα προς τα έξω. Με αυτό το τρόπο θα απλωθεί ομοιόμορφα και στις δυο πλευρές. Αν δεις ότι δεν φτάνει για να καλύψει όλο το πρόσωπο βάλε πάλι ελάχιστη ποσότητα. Για να αποφύγεις τις υπερβολικές ποσότητες, μπορείς να βάλεις λίγη στο πάνω μέρος της παλάμης σου και από εκεί να παίρνεις με το πινέλο σου.





Let's bake...not!


"Baking" είναι η μέθοδος κατά την οποία βάζουμε translucent powder (σε μεγάλη ποσότητα) κάτω από τα μάτια, στη "περιοχή Τ" του προσώπου, κάτω από τα μήλα και στο πιγούνι. Με αυτό το τρόπο, σταθεροποιούμε το μακιγιάζ αλλά και δημιουργούμε φωτεινές περιοχές. Το πρόβλημα με αυτή τη μέθοδο είναι πάλι η ποσότητα που χρειάζεται και το αποτέλεσμα είναι αφύσικο, ενώ τονίζει τις ρυτίδες και γραμμές του προσώπου. Αν το πρόσωπό σου είναι λιπαρό μπορείς να χρησιμοποιήσεις translucent powder με ένα μεγάλο πινέλο και ελάχιστη ποσότητα. Γενικά απέφυγε το διαβόητο baking.


Contouring και bronzer

Contouring και bronzer δεν πάνε μαζί! Η λογική του contouring ή αλλιώς της φωτοσκίασης, είναι να δίνω επιθυμητό βάθος με πιο σκούρο χρώμα (σκίαση) και την αίσθηση μεγαλύτερης ή πιο προεξέχουσας επιφάνειας με πιο ανοιχτό χρώμα (φωτεινότητα). Το πρόβλημα με το bronzer είναι ότι ενώ έχει πιο σκούρο χρώμα, διαθέτει συνήθως κάποιο shimmer ή glitter που δίνει λάμψη. Φυσικά δεν μπορείς να δώσεις βάθος με κάτι που διαθέτει και φωτεινότητα ταυτόχρονα. Οπότε μην χρησιμοποιείς bronzer για κοψίματα στα ζυγωματικά ή όπου θες να μικρύνεις/λεπτύνεις την επιφάνεια, γιατί θα δημιουργήσεις το αντίθετο αποτέλεσμα!


Concealer ως primer

Θες η σκιά στα μάτια να διαρκεί περισσότερο και να έχει πιο έντονο χρώμα; Χρησιμοποίησε ειδικό primer και άσε το concealer ήσυχο! Αν βάλεις concealer ή foundation για βάση στο κινητό βλέφαρο ή στο μάτι γενικά, το μόνο που θα δημιουργήσεις είναι ανεπιθύμητη λιπαρότητα και δεν θα μείνει η σκιά στη θέση της. Ένα ακόμα λάθος που κάνεις με το concealer είναι να τοποθετείς σε μεγάλη ποσότητα κάτω από τα μάτια για "πιο ξεκούραστη όψη". Μόνο που έτσι πιο πρησμένα φαίνονται τα μάτια. Το μυστικό είναι να βάλεις μια πινελιά μικρή κάτω από την εσωτερική γωνία του ματιού και μια μικρή πινελιά στην εξωτερική γωνία. Με ταμποναριστές κινήσεις από μέσα προς τα έξω, ακολούθησε το κάτω μέρος του ματιού σου. Με αυτό το τρόπο θα αποφύγεις την όψη του πρηξίματος αλλά και θα ανεβάσεις το σχήμα των ματιών σου (instant lifting!).


Μπορεί η Κιμ να ήταν πρωτοπόρος στο contouring, αλλά η τεχνική έχει βελτιωθεί από τότε. Παρατήρησε πόσο υπερβολική φωτεινότητα έδωσε στη περιοχή κάτω από τα μάτια σε μεγάλη έκταση από τα μήλα μέχρι τη μύτη.
















Τα τετράγωνα φρύδια δεν τα αγάπησε κανείς!


Άλλο καλοσχηματισμένα φρύδια και άλλο να μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα φρύδια σου για χάρακα! Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι οι τετράγωνες άκρες που βρίσκονται πάνω από τη μύτη δημιουργούν την εικόνα του θυμωμένου βλέμματος. Άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές οι υπερβολικά τετράγωνες άκρες όταν είναι και αρκετά κοντά μεταξύ τους, αντί να δείχνουν τη μύτη πιο μικρή σε πλάτος, τονίζουν περίεργα τα ρουθούνια, κάνοντάς τα να φαίνονται πιο πλατιά! Να θυμάσαι ότι τα φρύδια σου είναι ξαδέρφια και όχι δίδυμα αδέρφια, δηλαδή δεν είναι ανάγκη να είναι ολόιδια λες και έχουν μπει σε καλούπι. Αν θες να είναι καλοσχηματισμένα αλλά όχι με υπερβολή, άσε το μολύβι στην άκρη και πιάσε μια σκιά κοντά στην απόχρωση των φρυδιών σου. Ένα μυστικό είναι να ξεκινήσεις εκεί που το φρύδι σου είναι πιο πυκνό και με κινήσεις προς την αντίθετη πλευρά να φτιάξεις το σχήμα τους με πινέλο. Έτσι θα αποφύγεις να βάλεις έντονες γραμμές σε περιοχές που είναι πιο αχνές. Ένα ακόμα περίεργο trend με τα φρύδια είναι να δημιουργούμε έντονο περίγραμμα με concealer. Δεν χαρίζει φυσικό αποτέλεσμα, ενώ το μάτι πέφτει κατευθείαν στις πιο ανοιχτόχρωμες γραμμές δίνοντας την αίσθηση ότι ξέχασες να απλώσεις καλά το προϊόν.


Iριδίζουσες σκιές στη κόγχη του ματιού

Είπαμε ότι έχει glitter και ιριδισμούς δίνει λάμψη. Η κόγχη του ματιού είναι η περιοχή που έχει σκίαση και δίνει βάθος στο μάτι. Σε αρκετά μάτια η κόγχη αυτή δεν φαίνεται είτε γιατί έχουν πρηστεί τα μάτια, είτε γιατί από τη φύση του το ακίνητο βλέφαρο είναι πιο παχύ ή πιο καθοδικό. Αν θέλουμε λοιπόν να τονίσουμε την κόγχη και να δώσουμε βάθος, πρέπει να το κάνουμε με μια ματ σκιά χωρίς λάμψεις και σε χρώμα πιο σκούρο από αυτό που θα βάλουμε στο κινητό βλέφαρο στην εσωτερική γωνία. Για ακόμα πιο επαγγελματικό τελείωμα, μην σταματάς το βάψιμο στη κόγχη. Βάλε μια ανοιχτόχρωμη σκιά (λίγο πιο ανοιχτή από το χρώμα του δέρματός σου) φτιάχνοντας ελαφρά το κάτω περίγραμμα του φρυδιού. Εκεί μπορείς να βάλεις λίγη λάμψη καθώς θες να δώσεις φως και να τονίσεις φυσικά το φρύδι σου. Μην ξεχνάς το μπλεντάρισμα με τις σκιές για πιο φυσικό και όμορφο αποτέλεσμα.



Λάμψη παντού!


Αγαπάμε τη λάμψη στα σωστά σημεία, σαν να μας χτυπά το φυσικό φως της μέρας. Tα σωστά σημεία είναι στις κορυφές των ζυγωματικών, στη περιοχή ανάμεσα στα χείλη και στη μύτη και στο πιγούνι. Φυσικά σε ελάχιστη ποσότητα. Ένα λάθος που γίνεται συχνά είναι η τοποθέτηση λάμψης στην άκρη της μύτης, κάνοντάς την να φαίνεται πιο μεγάλη και πιο μακριά. Απέφυγε επίσης να τοποθετείς λάμψη με ιριδισμούς σε περιοχές που έχεις σπυράκια, καθώς θα τα τονίσεις περισσότερο.









Comments


bottom of page