Βερνίκι Νυχιών: Η χημεία της ομορφιάς και οι κίνδυνοί της
- Aria Kyr
- 31 Αυγ 2018
- διαβάστηκε 2 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 20 Αυγ 2020

Tα βερνίκια νυχιών αποτελούν καθημερινό κομμάτι της σύγχρονης ομορφιάς από τις μικρές κιόλας ηλικίες.
Τα περιποιημένα, χρωματιστά νύχια θεωρούνται ως ένδειξη θηλυκότητας και στυλ και τραβούν τα βλέμματα.
Η ''επιστήμη'' της κατασκευής βερνικιών νυχιών μετράει λίγα χρόνια, συγκρητικά με άλλα είδη προϊόντων περιποίησης και ομορφιάς, δηλαδή μετά τη δεκαετία του 20.
Γενικά, δεν υπάρχει μια συνταγή για την κατασκευή των βερνικιών νυχιών. Υπάρχουν όμως, βασικά συστατικά που χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλα αυτά τα βερνίκια:
Νιτροκυτταρίνη (Nitrocellulose): πολύ εύφλεκτο συστατικό. Χρησιμοποιείται στην κατασκευή βερνικιών λόγω της χαμηλής τιμής του. Στεγνώνει γρήγορα, δημιουργεί παράγοντα σχηματισμού "φιλμ" και δεν προκαλεί βλάβες στο δέρμα.
Πλαστικοποιητές: φθαλικός διβουτυλεστέρας ( dibutylphthalate), κάμφορα (camphor). Προσφέρουν τη δημιουργία φιλμ που δεν θρυμματίζεται.
Χρώματα και πιγμέντα (φυσική/συνθετική δυσδιάλυτη χρωστική ουσία): οξείδιο του χρωμίου (chromium oxide), υδροξείδιο του χρωμίου (chromium hydroxide), οξείδιο του σιδήρου (iron oxide) κ.α.
Οπαλοειδείς πιγμέντα: Μαρμαρυγίες (mica) δηλαδή φυλλοπυριτικά ορεικτά, οξυχλωριούχο βυσμούθιο (bismuth oxychloride), σκόνη αργιλίου (aluminum powder) και φυσικά μαργαριτάρια. Προσφέρουν εφέ λάμψης και γκλίτερ.
Συγκολλητικά πολυμερή: βοηθούν στη προσκόλληση της νιτροκυτταρίνης στην επιφάνεια του νυχιού, όπως η ρητίνη τοσαλαμίδης-φορμαλδεϋδης (tosylamide-formaldehyde).
Παράγοντες σκλήρυνσης: ο εκτορίτης στεαραλκωνίου (stearalkonium hectorite) χρησιμοποιείται για να αποδίδει ένα φιλμ το οποίο σταθεροποιείται όταν απλωθεί στην επιφάνεια του νυχιού.

Κίνδυνοι
H Susan Reutman, επιδημιολόγος στις Η.Π.Α, αναφέρει ότι όλο και περισσότερη επιστημονική βιβλιογραφία δηλώνει ότι οργανικοί διαλύτες που βρίσκονται στα ινστιτούτα περιποίησης νυχιών, όπως οι γλυκολαιθέρες και o διθειάνθρακας και εισπνέονται ή απορροφώνται από τους τεχνίτες νυχιών, μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνοι για το αναπαραγωγικό σύστημα.
Άλλες επικίνδυνες ουσίες αποτελούν η οικογένεια των φθαλικών εστέρων, μιας και διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα. Ήδη από το 2006, αρκετές εταιρείες έχουν σταματήσει τη χρήση φθαλικών διβουτυλεστέρων στην παρασκευή βερνικιών νυχιών.
Γενικά, δεν υπάρχουν παγκόσμια πρότυπα ασφαλείας καταναλωτών και για αυτό το λόγο κάποιες εταιρείες χρησιμοποιούν ακόμα φορμαλδεϋδη. Σημαντικό γεγονός είναι ότι τοξικά έχουν χαρακτηριστεί ο φθαλικός διβουτυλεστέρας, το τοτουόλιο και η φορμαλδεϋδη. Παράλληλα, τα πιγμέντα του οξείδιου του χρωμίου και του σιδηροκυανιούχου σιδήρου (πράσινο και κυανό χρώμα) μπορούν να αποβούν βλαβερά για την υγεία.
Βιβλιογραφία:
https://en.wikipedia.org/wiki/Nail_polish
https://www.encyclopedia.com/sports-and-everyday-life/fashion-and-clothing/clothing-jewelry-and-personal-adornment/nail-polishes#1-1G2:2896500069-full
#nailpolish #nailenamel #nails #health #care #chemistry #science #scienceofbeauty #chemistryofbeauty #χημεία #επιστήμη #ομορφιά #νύχια #βερνίκινυχιών #κίνδυνοι #υγεία #thestunningyou #thestunningyoublog #greekbloggers #beautybloggers #makeupbloggers #greekbeauty #ομορφιά #ariakyr
Comments