Makeup Dumpster Diving: η επικίνδυνη τάση για δωρεάν καλλυντικά
- Aria Kyr
- 3 Σεπ 2018
- διαβάστηκε 4 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 20 Αυγ 2020

Στις Η.Π.Α πολύ διάσημη είναι η πρακτική του makeup dumpster diving, δηλαδή το να ψάχνεις μέσα σε κάδους καλλυντικά και άλλα προϊόντα ομορφιάς.
Έξω από μεγάλα πολυκαταστήματα και αλυσίδες καλλυντικών οι ''dumpster divers" παραμονεύουν κοντά σε μεγάλους κάδους απορριμάτων, περιμένοντας υπαλλήλους των καταστημάτων να πετάξουν στους κάδους σκουπίδια που μπορεί να κρύβουν καλλυντικά. Άλλες φορές περνάνε από κάδους σε κάδους τέτοιων καταστημάτων και κυριολεκτικά βουτάνε μέσα και αρχίζουν υπομονετικά την αναζήτηση.
Η τάση αυτή έχει λάβει μεγάλη διάσταση ακόμα και στο Youtube, με διάφορους Youtubers να δείχνουν τα ευρήματά τους με καμάρι, τρόπους και tips για το πως να κάνεις makeup dumpster diving αλλά και πως να "καθαρίζεις" καλλυντικά που συλλέχθηκαν από κάδους. Πέρα από προσωπική χρήση, τα προϊόντα αυτά μεταπωλώνται στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα οι makeup dumpster divers να βγάζουν μεγάλα κέρδη, πωλώντας σημαντικές ποσότητες πεταμένων καλλυντικών από ακριβές εταιρείες σε πιο φθηνές τιμές.
Είναι ασφαλής η χρήση τέτοιων καλλυντικών;
Αρχικά πρέπει να πούμε τι απομακρύνουν οι υπάλληλοι στους κάδους. Τesters τα οποία έχουν δοκιμάσει πάρα πολλά άτομα. Ακόμα και στα καταστήματα, οι δερματολόγοι συμβουλεύουν να αποφεύγουμε να δοκιμάζουμε καλλυντικά πάνω μας για να αποφύγουμε παθογόνους οργανισμούς που μεταφέρονται από το δέρμα στα καλλυντικά και από τα καλλυντικά στο δέρμα, όπως ο σταφυλόκοκκος, μυκητιάσεις κ.α. Ακόμα λοιπόν και αν φαίνεται σχετικά γεμάτο ένα tester, αρκετά άτομα μπορεί να το έχουν δοκιμάσει. Ακόμα και ένα άτομο αρκεί για να μεταδώσει παθογόνους οργανισμούς. Επίσης, εκτός από τα tester, απομακρύνονται κατεστραμμένα καλλυντικά τα οποία είτε έχουν σπάσει, είτε λείπει κάποιο εξάρτημα, είτε είναι ληγμένα. Γενικά, τα καλλυντικά από τη μέρα που θα παρασκευαστούν έχουν διάρκεια ζωής 3 χρόνια, ενώ όσα ανοιχτούν από τη συσκευασία τους έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής, η οποία αναγράφεται πάνω τους με ειδικό σύμβολο. Αν θες να μάθεις για τη διάρκεια ζωής των καλλυντικών ακολούθησε διάβασε: https://ariakyr.wixsite.com/thestunningyou/blog/kathe-pote-allazeis-ta-kallyntika-soy και https://ariakyr.wixsite.com/thestunningyou/blog/%CE%BC%CE%AC%CE%B8%CE%B5-%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC
Τα καταστήματα απαγορεύεται να πωλούν ληγμένα καλλυντικά και testers ακόμα και σε πολύ χαμηλή τιμή, για το λόγο ότι αποτελούν κίνδυνο για την υγεία σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α.
Έστω λοιπόν και υποθετικά, ότι απομακρύνονται στους κάδους ολοκαίνουργια προϊόντα μέσα στις συσκευασίες τους. Οι κάδοι σε καμιά περίπτωση δεν είναι κατάλληλοι για φύλαξη τέτοιων αντικειμένων. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τους λόγους και ότι ίσως να μην έρθουν σε επαφή τα καλλυντικά με παθογόνους μικροοργανισμούς. ΕΙΝΑΙ ΚΑΔΟΙ. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ. Θα έτρωγες κάτι που έχει πέσει μέσα σε κάδο και δεν ξέρεις πόσο καιρό είναι εκεί και που βρισκόταν και πριν; Aν όχι, τότε γιατί να βάλεις κάτι τέτοιο επάνω στο δέρμα σου; Kαι δεν αναφέρομαι σε συνανθρώπους μας όπου η οικονομική τους κατάσταση τους αναγκάζει να αναζητούν τροφή ή αντικείμενα σε κάδους. Αλλά σε άτομα όπως στο Youtube όπου βγάζουν τεράστια ποσά από τη μεταπώληση τέτοιων προϊόντων και τον αριθμό των θεάσεων και subscribers τους.
Στο βίντεο αυτό φαίνεται το πως καθαρίζουν και "αποστειρώνουν" τα καλλυντικά που έχουν συλλεχθεί από σκουπίδια και τα οποία προορίζονται για προσωπική χρήση αλλά και μεταπώληση. Kαταρχήν δεν μπορεί κάποιος να απομακρύνει 100% μικροοργανισμούς από τις επιφάνειες με αντισυπτικά μαντηλάκια, με τα οποία έχουν καθαρίσει την εξωτερική συσκευασία και το εσωτερικό της . Δεύτερον, το νερό απομακρύνει μόνο ότι βλέπει κανείς με το μάτι. Ακόμα και το σαπούνι πιάτων δεν είναι αντισυπτικό. Απλά απομακρύνει την ορατή βρωμιά, δεν σκοτώνει τους μικροοργανισμούς. Τρίτον, το οινόπνευμα το χρησιμοποιούν για να διορθώσουν σπασίματα και ατέλειες στις επιφάνειες. Αυτό δεν είναι αρκετό για να αποστειρώσει παντελώς το προϊόν. Στο εσωτερικό από τις μάσκαρες και των lip gloss δεν μπορείς να καθαρίσεις ούτε να απολυμάνεις. Highlight του καθαρισμού είναι ότι πλένουν και στεγνώνουν τα αντικείμενα αυτά στον νεροχύτη της κουζίνας. Aν αυτοί οι τρόποι ήταν ασφαλείς και αποτελεσματικοί, τότε δεν θα παρασκευάζονταν τα καλλυντικά σε ειδικούς χώρους με αποστειρωμένα εργαλεία και δοχεία. Μια κουζίνα, λίγο νερό με σαπούνι και αντυσηπτικά μαντηλάκια θα ήταν αρκετά. Ούτε κανονισμοί και νόμοι θα υπήρχαν για την υγεία και την σωστή παρασκευή καλλυντικών.
Καταλαβαίνω απόλυτα το γεγονός ότι δεν έχουμε όλοι το ίδιο πορτοφόλι και ότι οι καιροί είναι δύσκολοι οικονομικά. Αλλά όταν αυτό γίνεται από τσιγκουνιά και για κέρδος, τότε αυτό είναι εξωφρενικό και βλακώδες. Μια τέτοια πρακτική δεν έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, δεν βοηθά άτομα που δεν έχουν την οικονομική άνεση για καλλυντικά, ούτε λύνει το πρόβλημα του υπερκαταναλωτισμού. Αν κάποιος έχει ως επιχείρημα και την ανακύκλωση που τάχα γίνεται μέσα από αυτή τη πρακτική, τότε κάνει λάθος. Αν θες να ανακυκλωσεις, τότε καθάρισε από τα υπολίμματα τη συσκευασία και πέτα την στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Aν κάποιος θέλει να βοηθήσει, μπορεί να δωρίσει αρκετά καλά, καινούρια και φθηνά καλλυντικά. Εδώ φυσικά μεγάλο λαβράκι θεωρούνται μεγάλες και ακριβές φίρμες, άρα δεν μιλάμε για πραγματική ανάγκη καλλυντικών, αλλά αναζήτηση κέρδους από κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο, ακόμα και αν εσύ ο ίδιος αγοράσεις γνωρίζοντας την προέλευση του.

Στην Ελλάδα αυτή η πρακτική δεν φαίνεται να πραγματοποιείται ή τουλάχιστον δεν είναι γνωστό αν γίνεται. Αν πρόκειται να αγοράσεις μεταχειρισμένα καλλυντικά ή στη χειρότερη των περιπτώσεων καλλυντικά που πωλώνται από κάδους στο διαδίκτυο, ακόμα και αν αναγράφεται ότι έχουν βρεθεί από dumpster diving, πρόσεχε γιατί δεν ξέρεις τι μπορούν να προκαλέσουν. Δεν αποταμιεύεις αν αγοράσεις κάτι αμφίβολης προέλευσης, καθαριότητας και υγιεινής. Κάποια στιγμή θα ξοδέψεις και πολύ παραπάνω στους γιατρούς για ένα τέτοιο λάθος.
Comentarios