top of page

Glitter και μικροπέρλες στα καλλυντικά: κίνδυνος για το περιβάλλον

  • Εικόνα συγγραφέα: Aria Kyr
    Aria Kyr
  • 7 Δεκ 2017
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

Έγινε ενημέρωση: 20 Αυγ 2020





To glitter ή αλλιώς η χρυσόσκονη, χωρίς αμφιβολία είναι ότι πιο όμορφο και μαγικό υπάρχει. Ακόμα και αν μεγαλώσαμε, λατρεύουμε τόσο πολύ το glitter σε όλα τα χρώματα και μεγέθη, σε όλα μας τα καλλυντικά. Λοσιόν, σκιές ματιών, κραγιόν, λιπ- γκλος, πούδρες, μανό, highlighters και όχι μόνο. Οι μικροπέρλες (microbeads) χρησιμοποιούνται στις κρέμες και στα αφρόλουτρα για peeling στο δέρμα.

Όσο και αν μας προσφέρουν όμορφα αποτελέσματα στο δέρμα, αποτελούν σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Oι μικροπέρλες παράγονται από πλαστικό και το glitter από πλαστικό και αλουμίνιο με τη βοήθεια τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά καταλήγουν από τους νιπτήρες στους υπονόμους, στις θάλασσες, στους ωκεανούς και στις τροφικές αλυσίδες, μιας και δεν διαβρώνονται και δεν διαλύονται από το περιβάλλον, μολύνοντας και καταστρέφοντας το. Το glitter και οι μικροπέρλες αποτελούν περίπου το 92% της μόλυνσης των ωκεανών από πλαστικό. Αρκετοί θαλάσσιοι οργανισμοί τρέφονται με αυτά λόγω του μικρού τους μεγέθους.

Σχετικά με τις μικροπέρλες, ορισμένες Πολιτείες της Αμερικής (Κολοράντο, Κονέκτικατ, Ιλλινόις, Ιντιάνα, Μέιν, Μέριλαντ, Νιου Τζέρσεϊ, Ουισκόνσιν) θα εφαρμόσουν νόμο (από 1 Ιανουαρίου 2018) για την απαγόρευση των μικροπερλών στα καλλυντικά που ξεπλένονται, νομιμοποιώντας μόνο όσες είναι βιοδιασπώμενες, ενώ η πολιτεία της Καλιφόρνια θα απαγορεύσει εξ ολοκλήρου τη χρήση τους στα είδη προσωπικής περιποίησης. Εκτός από τις πολιτείες της Αμερικής, η Νέα Ζηλανδία και η Ολλανδία έχουν ήδη διευθετήσει νομικά τη χρήση τους.

Αναφορικά με το glitter οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που ήδη έχει δημιουργήσει στο περιβάλλον, κάνοντας λόγω για την απαραίτητη απαγόρευσή τους. Κάποιες εταιρείες το έχουν ήδη αντικαταστήσει με βιοδιασπώμενο, το οποίο παράγεται από εκχύλισμα ευκαλύπτου.

Όσο λοιπόν και αν αγαπάμε το glitter και το απαλό δέρμα που μας προσφέρουν οι μικροπέρλες, πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά για τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Η ομορφιά δεν πρέπει να αποτελεί κίνδυνο για κανέναν οργανισμό, αλλά να συμβάλει στην αειφορία.


Πηγή/Source: http://fortune.com/2017/11/30/banning-glitter/

https://en.wikipedia.org/wiki/Microbead#National




Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Kommentarer


bottom of page